Argumenterande texter


Att läsa utan att reflektera är som att äta utan matsmältning. – Edmund Burke (8).png
Argumenterande texter kan du bland annat hitta i nyhetstidningar.

I en argumenterande text uttrycker du en åsikt. En åsikt brukar kallas för en tes. De vanligaste argumenterande texterna är insändare och debattartikel.

Varför skriver man argumenterande texter?

Genom att övertyga andra har du möjlighet att förändra det samhälle du lever i. Ämnena kan beröra både stort och smått. Kanske vill du påverka något inom din skola eller inom din kommun. Kanske vill du förändra något som påverkar många människor. Att debattera är ett viktigt sätt att skapa förändring i samhället.

Julia Essell var bara 14 år när hennes första debattartikel blev publicerad. Hennes debattartikel fick stor spridning och hon kontaktades av både radio och TV. I filmen nedan kan du höra Julias berättelse om hur en skoluppgift plötsligt kom att bli så mycket mer.

FILM:  UR skola: Att göra sig en röst
LÄS MER: Julias debattartikel: Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut

 

Hur övertygar jag andra?

Du har något viktigt att säga och nu vill du övertyga andra om att en förändring måste ske. Men hur ska du gå till väga? För att lyckas övertyga andra måste du ha riktigt bra argument. Det finns många olika knep att ta till. Filosofen Aristoteles, som levde under antiken, delade upp argument i tre typer: ethos, logos och  pathos. Det här är en vanlig modell att arbeta utifrån och att den används än i dag, flera tusen år sedan Aristoteles död, säger en hel del om hur väl den fungerar!

 

Ethos
Att övertyga andra med hjälp av sin trovärdighet kallas för ethos. Vissa personer räknar vi som mer trovärdiga än andra. Varför är det så viktigt att vara trovärdig? Jo, för om du inte verkar trovärdig och seriös, varför skulle någon ödsla tid på att lyssna på dina åsikter? Det är också viktigt att de du försöker övertyga uppfattar att du vill deras bästa. Du ska alltså inte bara övertyga dem om något som gynnar dig. Det måste också gynna andra.

En debattartikel om hälsa uppfattas som trovärdigare om skribenten kan något om ämnet. Kanske är hen utbildad inom ämnet? I exemplet med Julia Essell skapas ethos genom att hon själv ofta spelar datorspel och genom att hon har stor erfarenhet av att spela kvinnliga karaktärer. Kort sagt ska du vara en trovärdig person, som är värd att lyssnas på.

 

Logos
Du kan säkert klura ut vad logos betyder bara genom att titta närmare på namnet. Visst är det likt ordet ”logik”? Om du övertygar någon med hjälp av logos innebär det att du använder dig av logik och fakta. Du övertygar andra genom att tilltala deras förnuft. Kom ihåg att välja trovärdiga källor och att källhänvisa när du använder dig av logos, annars kommer du inte att framstå som en trovärdig person (och det påverkar förstås ditt ethos negativt).

 

Pathos
En text som engagerar läsare innehåller ofta pathos. Pathos innebär att läsaren känner någonting; ilska, glädje, hopp eller oro. Ibland kan det vara svårt att förstå vidden av ett problem om man har svårt att relatera till ett ämne. Genom att skapa känslor hos den som tar del av dina argument är det större chans att de förstår varför ämnet är viktigt och att de till sist håller med om din åsikt.

Hur kan man använda sig av pathos? Du kan berätta en tårdrypande historia eller visa bilder som skapar känslor. Ta gärna upp personliga exempel på hur du eller andra påverkats av det du debatterar om.

Lyssna på retorik-konsulten Monica Frank för att lära dig mer om argumentation, ethos, logos och pathos:

RADIO: Sveriges radio: Så lyckas du med att argumentera
LÄS MER: Monicas argumentskola

 


Kommer du i håg vad du läst? Svara på övningsfrågorna för att ta reda på det!
Övningsfrågor, argumenterande text

Om du vill lära dig skriva en insändare kan du läsa vidare här:
Att skriva insändare

Om du vill lära sig skriva en debattartikel kan du läsa vidare här:
Att skriva en debattartikel


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close