Källgranska


Varför är källkritik så viktigt?


I dag kan vem som helst sprida information på internet. Därför är det extra viktigt att du som läsare är källkritisk. Men vad kan egentligen hända om vi låter oss luras? I vissa fall kan det få stora konsekvenser. För att få ett exempel på hur galet det kan bli utan källkritik; ta en titt på Metros filmklipp.

FILM: Källkritik på nätet är viktigare än någonsin

 

Vem står bakom källan?


 

FILM:  Orka plugga – Källkritik – att söka och granska källor

Viktiga begrepp inom källgranskning:
Primärkälla
En primärkälla är den som varit med om en händelse, eller som har den ursprungliga kunskapen om något som hänt. Det kan också vara den första källan där information delgetts; till exempel resultat av forskning. Fördelen med primärkällor är att informationen inte har vinklats eller tolkats av någon annan än skaparen.

Sekundärkälla
En sekundärkälla återger något den hört om eller läst om från en annan källa. Om du återberättar något som har hänt din kompis, så är du en sekundärkälla. Något att tänka på är att en sekundärkälla ofta sållat i materialet, eller vinklat informationen utifrån sin egen världsbild och sina egna motiv. Därför ska man alltid ha i åtanke vem det är som återger informationen.

Politiska budskap
Kanske har du hört uttrycket ”som fan läser bibeln”. Om djävulen själv skulle läsa Bibeln, skulle han säkert missförstå den, eller vinkla innehållet till sin fördel, eller hur? På samma sätt kan man välja att vinkla statistik och fakta på olika sätt, beroende på vad man vill att den ska visa.

Reklam
Ibland när du letar fakta på internet kommer du att hitta sidor som är fulla av information. Problemet kan dock vara att informationen är till för att sälja en produkt. Innehållet kommer alltså att vara starkt vinklat till produktens fördel.

Läs artikeln nedan för att få reda på vilka olika typer av reklam som finns och hur dessa påverkar oss.
ARTIKEL: Olika typer av reklam

 

Sök effektivt


FILM: Orka plugga – Optimera din sökning på internet

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close